odjf logo

"V mene humanizmu a tolerancie"

fb ig
radio jazz logo

Vyberte váš jazyk

krystalove kridlo 2024

Získali sme cenu Krištálové krídlo

 

Pre obrovský úspech prinesie na Slovensko po roku a pol opäť izraelskú hviezdu Avishai Cohena. Tentokrát sa celosvetovo uznávaný basgitarista, kontrabasista, spevák a skladateľ predstaví s novým triom v sprievode symfonického orchestra Brnenskej filharmónie.

 

Jesenná edícia ONE DAY JAZZ FESTIVALU v roku 2014 predstavila celosvetovo uznávaného kontrabasistu s izraelskými koreňmi, Avishai Cohena, ktorý beznádejne vypredal Veľkú sálu bratislavského Istropolisu do posledného miesta. „Fanúšikovia festivalu nám odvtedy neúnavne písali a aj osobne som často dostával otázky, kedy sa Avishai opäť vráti na Slovensko. Mnohým sa lístky ani neušli, keďže koncert sa veľmi rýchlo vypredal,“ prezrádza Martin Valihora. „Také naliehavé volanie po umelcovi a jeho odkaze sa nedá ignorovať. Takže, keď ma jeho manažment kontaktoval s aktuálnou informáciou, že Avishai vystupuje s novým projektom – so symfonickým orchestrom, nezaváhal som ani sekundu a okamžite som ho zaradil do programu blížiacej sa edície festivalu,“ vysvetľuje riaditeľ podujatia.

Aktuálny projekt s názvom „An evening with Avishai Cohen“, počas ktorého vystupuje charizmatický kontrabasista so svojím novým triom a s hudobným supportom symfonického orchestra, odohral v sprievode Filharmónie Brno v Brne a vo Viedni. Po Čechách a Rakúsku zaznie emotívna hudba Avishai Cohena inšpirovaná rôznymi etnikami v rozšírenom zvuku so symfonickým orchestrom aj na Bratislavskom Hrade a stane sa hlavným otváracím koncertom a zároveň jediným koncertom prvého festivalového dňa v Bratislave.

„Všetci sa na Avishaia už teraz veľmi tešíme. Tento umelec si totálne získal nielen návštevníkov festivalu, ale aj celý realizačný tím. Som veľmi rád, že týmto unikátnym číslom festival splní prianie celej mase komunity fanúšikov, ktorá sa vytvorila po jesennom One Day Jazz Festivale 2014 po vystúpení Avishai Cohena s triom,“ dodáva Martin Valihora. Majster kontrabasu predstaví svoje nové trio v zložení talentovaných izraelských hudobníkov Omri Mor (piano) a Itamar Doari (perkusie). Symfonický orchester sa predstaví pod taktovkou francúzskeho dirigenta Bastiena Stilla.

 

Avishai Cohen117 Youri Lenquette