odjf logo

"V mene humanizmu a tolerancie"

fb ig
radio jazz logo

Vyberte váš jazyk

krystalove kridlo 2024

Získali sme cenu Krištálové krídlo

 

Pieseň FRAGILE - Zlatý klinec programu na Bratislavskom Hrade

 

Pieseň FRAGILE - Zlatý klinec programu na Bratislavskom Hrade

13. júna prinesie One Day Jazz Festival veľký otvárací koncert na Bratislavskom hrade. Hlavnou hviezdou prvého festivalového dňa bude americká speváčka Lizz Wright, ktorá sa na One Day Jazz Festivale predstaví v exkluzívnom spojení so Slovenskou filharmóniou pod vedením dirigenta Oskara Rózsu a v sprievode medzinárodného americko-slovenského kvartetu Banks-Washington-Šeban-Valihora. Táto hviezdna formácia sa predstaví v zložení dvoch hviezd zo zámoria - Kenny Banks (klávesy) a Reggie Washington (basgitara) a slovenskú hudobnú scénu v tomto exkluzívnom medzinárodnom kvartete zastúpia Andrej Šeban (gitara) a riaditeľ festivalu Martin Valihora (bicie).

Andrej Šeban, však okrem toho v ten istý večer vystúpi tiež ako sólista spoločne s Lizz Wright a Danom Bártom na záver koncertu v skladbe Fragile. Pieseň špeciálne na One Day Jazz Festival aranžuje dirigent Oskar Rózsa ako zlatý klinec hlavného festivalového programu a vzácny okamih, kedy sa na jednom pódiu prostredníctvom hudby symbolicky spoja rôzne národy a etniká.

„Skladbu Fragile odohráme na festivale ako SYMBOL myšlienky humanizmu a tolerancie. Radi by sme touto cestou ukázali, ako hudba dokáže spojiť rôzne etniká, ktoré spoločne vytvoria krásne dielo. V rámci našich možností tak ukážeme, ako sa to dá - ako taký malý model, ktorý je možné preniesť aj do spoločnosti vo väčšom kontexte. Keď sa to dá na pódiu na pár metroch štvorcových, dá sa to aj v spoločnosti...“ hovorí o ústrednej festivalovej myšlienke Martin Valihora.