odjf logo

"V mene humanizmu a tolerancie"

fb ig
radio jazz logo

Vyberte váš jazyk

krystalove kridlo 2024

Získali sme cenu Krištálové krídlo

 

Katta /CZ,

Zuzana Mojžišová Puščaňa /SK,

Adam Bałdych /PL

 

Katta /CZ

Katta otvára svojou hudbou nové svety, či už v kostole na tradičných chrámových varhanoch alebo aj mimo neho na unikátnom bielom nástroji, ktorý bol vytvorený pre ňu na mieru. Jej biele varhany sú elegantné a minimalistické, pričom Katta je neprehliadnuteľná: bosonohá varhanistka, anjelsky éterická aj zemito živelná. Jej autorské skladby, sólové aj orchestrálne, znejú rovnako ako jej sýty, vrúcny hlas a priťahujú pozornosť. Svojou interpretáciou si Katta získava poslucháčov mimo rámec tradičnej klasickej hudby. Jej koncerty sú nabité energiou a vzrušením.

Jej prelomový album Organ Works „Veni Sancte Spiritus“ otvoril dvere do hudby v srdci tejto umelkyne. Spolu so skladbami Bacha, Pärta alebo Messiaena ponúka na tomto albume po prvýkrát aj svoje vlastné skladby, ktoré znejú, akoby ani neboli z tohto sveta. V roku 2019 získala Katta cenu klasickej hudby „Classic Prague Awards“ za svoj autorský projekt Vox Organi.

Ako klasická varhanistka a čembalistka na seba Katta v medzinárodnom meradle upozornila pri koncertoch s orchestrami ako Anima Eterna, Zurich Chamber Orchestra, Royal Flemish Philharmonic, Symfonickým orchestrom hlavného mesta Praha FOK či Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu. Vystúpila na európskych multižánrových festivaloch.

Katta – Bogorodice Djevo https://youtu.be/ONqbC_ENSiU

Katta a Jura Pavlica & Hradišťan – Bogorodice Djevo https://youtu.be/fCyyGSI_K9k

 

Zuzana Mojžišová Puščaňa /SK

Slovenská speváčka a redaktorka Rádia Slovensko, muzikologička a dramaturgička sa aranžovaniu a interpretácii ľudových piesní v novom šate venuje od roku 2000, kedy vznikol nápad prepojiť tento žáner s rockom. Jej CD „Zuzana Mojžišová“ získalo dve ceny IFPI Aurel 2004. Po dlhšej odmlke sa Zuzana Mojžišová snaží nadviazať na svoju predchádzajúcu tvorbu a v priebehu rokov 2018-2019 nahrala nový album Pučšaňa s piesňami z rôznych regiónov Slovenska, ktoré spravádzajú, lemujú život človeka od narodenia až po smrť.

Zuzana Mojžišová a jej družina účinkujú v zložení: Zuzana Mojžišová (vokály), Andrej Šeban (gitara), Oskar Rózsa (basgitara), Martin Valihora (bicie), Stano Palúch (husle), Marcel Comendant (cimbal), Oskar Török (trúbka), Miki Skuta (klavír), Rasťo Andris (ľudové aerofónne nástroje) a hostia.

Zuzana Mojžišová – Puščaňa https://youtu.be/v5Q9GE3ol2Q

Zuzana Mojžišová - Mariška https://youtu.be/9PDlfszfJ9Q

 

Adam Bałdych /PL

Poľský huslista a skladateľ zložil a nahral päť albumov, získal niekoľko ocenení vrátane ECHO JAZZ 2013 (Najlepší medzinárodný inštrumentalista). Svoj hudobný svet si Adam Bałdych vytvára veľmi dôsledne a precízne, pričom si na spoluprácu pozýva uznávaných umelcov ako: Joachim Kuhn, Lars Danielsson, Helge Lien, Yaron Herman, Nils Landgren, Iiro Rantala, Marius Neset, Aaron Parks, Jacob Karlzon, Billy Cobham.

Adam je považovaný ja jedného z najinovatívnejších huslistov, vytvoril úplne novú „slovnú zásobu pre husle“ a pravidelne je označovaný za huslistu s nepochybne najlepšou technikou spomedzi jazzových hustlistov. Bałdych ide nekompromisne svojou vlastnou cestou a neustále ukazuje nové hudobné oblasti, ktoré pre seba objavil. Jeho hudba pochádza z bohatého zdroja techník a zvukov klasickej hudby, ale vo svojej podstate je nepredvídateľná, slobodná a hlboko zakorenená v jazzovom idióme.

Bałdych vo svojej hudbe vedome odkazuje na poľskú tradíciu a stiera hranice medzi klasickou a jazzovou hudbou. Jeho rýchlo rastúca kariéra mu umožnila predstaviť svoju hudbu na mnohých prestížnych festivaloch po celom svete.

Adam Bałdych Quartet – Spem In Alium https://youtu.be/2r7SfcDou-M

Adam Bałdych – Warsaw Uprising https://youtu.be/oskeWA2pehg

ADAM BALDYCH QUARTET - LIVE / BEHIND THE SCENES https://youtu.be/61FtvUy-GKo