odjf logo

"V mene humanizmu a tolerancie"

fb ig
radio jazz logo

Vyberte váš jazyk

krystalove kridlo 2024

Získali sme cenu Krištálové krídlo

 

Dan Bárta /CZ,

Mucha Quartet /SK,

Martin Valihora /SK

 

 

Dan Bárta /CZ

Český spevák, textár a fotograf je držiteľom jedenástich ocenení Akadémie českej populárnej hudby. Svoje jazzové umenie predstavuje spolu so skupinou Illustratosphere, s ktorou natočil štyri štúdiové albumy (Illustratosphere, Entropicture, Animage a Maratonika) a vydali aj živý retrospektívny dvojalbum (Retropicture Livě). Nezameniteľný hlas s vynikajúcou technikou spevu, prvotriedni hudobníci a piesne, ktoré idú nad štandardy populárnej hudby, aj tak by sa dala charakterizovať hudba zoskupenia Dan Bárta & Illustratospere, ktorá oslovuje poslucháčov naprieč generáciami a hudobnými žánrami už viac ako dvadsať rokov.

Skupina nedávno obmenila svoju zostavu a pripravuje dlho očakávaný piaty štúdiový album „Kráska a zvířený prach“. Na One Day Jazz A-Live 2020 vystúpia v zostave: Dan Bárta (vokály), Filip Jelínek (klávesy), Robert Balzar (kontrabas, basgitara), Martin Valihora (bicie) a Miroslav Chyška (gitary).

Dan Bárta a Illustratosphere na turné - 11.6.2020 Hotel International Prague https://youtu.be/FTe1FMKLmxE

Dan Bárta a Illustratosphere – Kráska a zvířený prach https://youtu.be/tvWCYVvEUHU

 

Mucha Quartet /SK

Mucha Quartet vzniklo v roku 2003 na pôde Konzervatória v Bratislave a patrí k významným komorným telesám na Slovensku. Prvým učiteľom kvarteta bol Stanislav Mucha, otec violončelistu Pavla Muchu a primárius Moyzesovho kvarteta, ktoré za svojich študentských čias nieslo názov „Muchovo kvarteto“. Komornú hudbu študovali na VŠMU v Bratislave v triede Jána Slávika, na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni u Johannesa Meissla, a taktiež na Escuela Superior de Música Reina Sofía v Madride pod vedením Güntera Pichlera.

Mucha Quartet pravidelne koncertuje na mnohých hudobných festivaloch a kultúrnych podujatiach doma i v zahraničí – spomeňme napr. Bratislavské hudobné slávnosti, festival Viva Musica!, Pražská jar, Concentus Moraviae, recitál vo viedenskom Musikverein, Bordeaux String Quartet Festival, festival Allegretto v Žiline, Nedeľné matiné v Mirbachovom paláci, Albrechtina – (Ne)známa hudba, komorný cyklus Slovenskej filharmónie, Luxemburskej filharmónie, Musiksommer Reichenau, Schubertiade Schwarzenberg, oficiálna návšteva anglickej kráľovnej Alžbety II. na Slovensku v roku 2008. V roku 2016 koncertovali na turné v Južnej Kórei a v Číne. V auguste 2013 získali cenu primátora mesta Piešťany za propagáciu slovenskej hudby. Obdržali titul Mladý tvorca v rámci Ceny Nadácie Tatrabanky v kategórii Hudba za rok 2016.

Mucha Quartet vystupujú v zostave: Juraj Tomka (1. husle), Jozef Ostrolucký (2. husle), Veronika Kubešová (viola) a Pavol Mucha (violončelo).

Pocta J. L. Bellovi – Sláčikové kvarteto e mol v uhorskom štýle https://youtu.be/lP2m0NvJI5g

Michelle for String Quartet https://youtu.be/PoGcY-Xfd4I

 

 

Zuzana Mojžišová Puščaňa /SK

Slovenská speváčka a redaktorka Rádia Slovensko, muzikologička a dramaturgička sa aranžovaniu a interpretácii ľudových piesní v novom šate venuje od roku 2000, kedy vznikol nápad prepojiť tento žáner s rockom. Jej CD „Zuzana Mojžišová“ získalo dve ceny IFPI Aurel 2004. Po dlhšej odmlke sa Zuzana Mojžišová snaží nadviazať na svoju predchádzajúcu tvorbu a v priebehu rokov 2018-2019 nahrala nový album Pučšaňa s piesňami z rôznych regiónov Slovenska, ktoré spravádzajú, lemujú život človeka od narodenia až po smrť.

Zuzana Mojžišová a jej družina účinkujú v zložení: Zuzana Mojžišová (vokály), Andrej Šeban (gitara), Oskar Rózsa (basgitara), Martin Valihora (bicie), Stano Palúch (husle), Marcel Comendant (cimbal), Oskar Török (trúbka), Miki Skuta (klavír), Rasťo Andris (ľudové aerofónne nástroje) a hostia.

Zuzana Mojžišová – Puščaňa https://youtu.be/v5Q9GE3ol2Q

Zuzana Mojžišová - Mariška https://youtu.be/9PDlfszfJ9Q

 

Adam Bałdych /PL

Poľský huslista a skladateľ zložil a nahral päť albumov, získal niekoľko ocenení vrátane ECHO JAZZ 2013 (Najlepší medzinárodný inštrumentalista). Svoj hudobný svet si Adam Bałdych vytvára veľmi dôsledne a precízne, pričom si na spoluprácu pozýva uznávaných umelcov ako: Joachim Kuhn, Lars Danielsson, Helge Lien, Yaron Herman, Nils Landgren, Iiro Rantala, Marius Neset, Aaron Parks, Jacob Karlzon, Billy Cobham.

Adam je považovaný ja jedného z najinovatívnejších huslistov, vytvoril úplne novú „slovnú zásobu pre husle“ a pravidelne je označovaný za huslistu s nepochybne najlepšou technikou spomedzi jazzových hustlistov. Bałdych ide nekompromisne svojou vlastnou cestou a neustále ukazuje nové hudobné oblasti, ktoré pre seba objavil. Jeho hudba pochádza z bohatého zdroja techník a zvukov klasickej hudby, ale vo svojej podstate je nepredvídateľná, slobodná a hlboko zakorenená v jazzovom idióme.

Bałdych vo svojej hudbe vedome odkazuje na poľskú tradíciu a stiera hranice medzi klasickou a jazzovou hudbou. Jeho rýchlo rastúca kariéra mu umožnila predstaviť svoju hudbu na mnohých prestížnych festivaloch po celom svete.

Adam Bałdych Quartet – Spem In Alium https://youtu.be/2r7SfcDou-M

Adam Bałdych – Warsaw Uprising https://youtu.be/oskeWA2pehg

ADAM BALDYCH QUARTET - LIVE / BEHIND THE SCENES https://youtu.be/61FtvUy-GKo

 

Martin Valihora /SK

Martin Valihora (* 4.máj 1976, Bratislava) je slovenský hráč na bicie nástroje a perkusie. Narodil sa v hudobníckej rodine, jeho otec Dušan Valihora bol profesionálny basgitarista a jeho mama Jana Beláková speváčka. Valihora študoval klavír v rokoch 1986-1987, kedy prešiel na bicie a začal chodiť na lekcie ku slovenskému bubeníkovi Oldovi Petrášovi. „Boli to veľmi silné a krásne pocity naplnenia, po ktorých som túžil od malička. Hrať na bicích bol môj sen už od nepamäti. Prežíval som pocit obrovskej vášne vždy, keď som sa dostal do ich blízkosti.“ V rokoch 1990-1992 študoval bicie a perkusie na Konzervatóriu v Bratislave, v štúdiu hry na bicie pokračoval na svetoznámej Berklee College of Music v Bostone. Napriek dlhým rokom života a práce za veľkou mlákou, Martin nezanevrel ani na svoje slovenské hudobné projekty a aktivity, vďaka čomu sa stal v roku 2000 držiteľom prestížneho titulu „Najlepší inštrumentalista roka“. Viac ako 20 rokov je Martin Valihora označovaný za jedného z najvyhľadávanejších štúdiových hráčov do hudobných projektov v Európe i USA. Za hranicami Slovenska svoje meno najväčšmi preslávil dlhodobou spoluprácou s virtuóznou japonskou klaviristkou Hiromi Uehara. Hral a hrá vo viacerých domácich aj medzinárodných zoskupeniach (Mezzoforte, trio Depart Refire a trio Ovsepian, Camarda, Valihora), spolupracoval a spolupracuje s množstvom domácich aj zahraničných spevákov a muzikantov (Oskar Rózsa, Vardan Ovsepian, Daniele Camarda, Eugen Vizváry, Juraj Griglák, Richard Müller, Gabo Jonáš, Andrej Šeban, Ron Affif, John Shannon, Mitch Cohn, Lee Ritenour, Frank McComb, Tony Grey, Harry Sokal a ďalší). Je zakladateľom a riaditeľom festivalu One Day Jazz Festival, podieľa sa na džezových predstaveniach v Divadle Aréna.