odjf logo

"V mene humanizmu a tolerancie"

fb ig
radio jazz logo

Vyberte váš jazyk

krystalove kridlo 2024

Získali sme cenu Krištálové krídlo

 

banner sound of peace 1920x1080 2022

 

22.6.2022 o 18:00h  Bratislavský hrad

 účinkujúci

Chris Potter, David Sánchez, Etienne Charles,Warren Wolf, Edward Simon, Matt Brewer, Kendrick A.D. Scott, Martin Luther McCoy, Gretchen Parlato, John Shannon, Peter Slavov, Peter Lipa, Martin Valihora, Kristína Mihaľová, Ruslan Sirota, Matúš Jakabčic, Dan Bárta, Piotr Wyleżoł, David Dorůžka, Kornél Fekete-Kovács, Daniele Camarda, Členovia ORCHESTRA SLOVENSKÁ FILHARMÓNIA

FB mestafull HD BA korzo 01

Dorůžka/Wyleżoł/Ballard /CZ/PL/USA
 
V období pandémie v roku 2021 založili traja starí priatelia novú kapelu s myšlienkou preskúmať netradičné zvukové možnosti a osvetliť rytmus a harmóniu iným spôsobom. Aj keď sa David Dorůžka, Piotr Wyleżol a Jeff Ballard poznajú už roky, po prvý krát sa v tomto zložení stretli až na jar roku 2021, aby spoločne nahrali nový autorský album. Zvuk kapely sa opiera predovšetkým o analógové elektronické nástroje, jednoduché melódie a zložité groovy. Hudobníci sa sústredili na prepojenie starých a nových zvukov a prístupu do jedinečnej syntézy, ktorá charakterizuje dnešný svet, tak ako ho vnímajú oni. Spoločne sa vydávajú na prieskum neprebádaných území a dychtivo hľadajú kľúč k Antromeda's Mystery.
 
David Dorůžka – gitara
Býva často označovaný ako jedna z vedúcich osobností českej jazzovej scény.Má za sebou koncerty po celom svete, spolupracoval s poprednými hudobníkmi súčastnosti a absolvoval pobyty v NYC a Paríži. Śtudoval skladbu a improvizáciu na Berklee College of Music u Joe Lovana, Micka Goodricka a George Garzoneho a mal tiež možnosť učiť sa od hudobníkov akými sú Herbie Hancock, Brian Blade, Joshua Redman a Christian McBride. Je držiteľom troch českých cien Anděl.
----------------------------------------
Piotr Wyleżol – piano
Už ako dieťa získal ocenenia na celoštátnych klavírnych súťažiach v Poľsku. V 10 a 11 rokoch hral Mozartove a Beethovenove koncerty s filharmóniou v poľskom Rybníku. Už ako študent bol laureátom mnohých jazzových súťaží a festivalov. Od začiatku svojej hudobnej kariéry má vlastné trio s ktorým doteraz vydal tri úspešné albumy "Yearning" (2001), "Piano Trio"(2006), „Children's Episodes“ (2009)
------------------------------------------
Jeff Ballard – bicie
Narodil sa v roku 1963 v kalifornskom Santa Cruz a jeho hudobná cesta sa zrodila vďaka vplyvu hudobných legiend od Counta Basieho, Elly Fitzgeraldovej a Antonia Carlose Jobima až po The Beatles, Led Zeppelin a Jimiho Hendrixa. Vďaka trojročnému koncertovaniu s Rayem Charlesom (1988 – 1990) sa popri doprevádzaní jednej z najväčších hudobných hviezd zdokonalil v cítení rytmu a tempách. V roku 1990 sa presťahoval do NYC a začal spolupracovať s Kurtom Rosenwinklom, Bradom Mehldauem, Markom Turnerom, Joshuou Redmanom a Benom Allisonom, ktorí miešali jazzovú tradíciu s inými štýlmi od blízkovýchodných rytmov až po elektroniku a moderný hip-hop. V súčasnosti pôsobí v Brad Mehldau Trio, v kolektíve FLY a s vlastnými skupinami The Jeff Ballard Trio a Jeff Ballard Fairgrounds.